Apporteringskurs

Det är så härligt att i lugn och ro arbeta med en hund i taget inomhus. Alla kan koncentrera sig, och ingen behöver frysa.

Ett vanligt fel i inlärningen av apportering är att vi inte lär våra hundar exakt hur de ska gripa, och att de måste gripa föremålet blixtsnabbt för att få sin belöning. Många hundar står en stund och tvekar eller sätter tassen på apporten men får ändå sin belöning när de väl griper. Förutsatt att hunden förstått den grundläggande byteshandeln mellan godis och föremål är det dags att vara noga med kriteriet; att gripa omedelbart. I annat fall försvinner apporten bakom din rygg.

Ryck undan apporten utan sura miner men med en retfull inställning. Visa hunden godbiten men inte apporten, avvakta tills dess du ser att din hund har rätt attityd, "- ge hit apporten". Var noga med ditt kriterium - snabbt gripande och inget annat.

Ytterligare ett vanligt fel är statisk belöning. I inlärningen ger vi oftast hunden godbiten när den står framför oss. Då är det kanske inte så konstigt att vi längre fram i träningen får problem med att hunden stannar upp framför oss? Apportering är en aktionsmoment, variera istället hur du ger godbiten. Apporten nära dig - klick och kasta godbiten långt från dig själv, åt olika håll. På det viset kommer hunden undan för undan snabba sig tillbaka för ett nytt gripande. Då tränar du tempot in genom ditt sätt att belöna. Så småningom när hunden lärt sig att galloppera tillbaka till dig för att gripa apporten på nytt, kan du ta bort apporten om hunden sänker tempot - leken är slut! Du ger en negativ bestraffning, dvs tar bort någonting trevligt som hunden förväntar sig att få. Glöm inte den retfulla attityden!

Lek, lek ,lek,lek!!!!!!!! Det absolut enklaste sättet att komma vidare i inlärningen är inte att byta kriterium utan att variera belöningen. Oavsett hur klickervänliga vi är, glöm inte att vi är två stycken om en resurs. Det är väldigt lätt att vi i vår iver omedvetet dominerar hunden genom att fokuserat och spänt stirra på hunden för att timingen ska bli korrekt. Varva hur du levererar godis och hur du leker. Håll hundens aktivitet och motivation för träningen på topp!