Saknade hundfunderingar

Jag förstår att ni saknat lite mer köttiga bloggar. Jag tappade lite styrfart sedan i november. Det får bli ett nyårslöfte att återgå till de gamla vanorna med lite mer matnyttiga tips.

Zakk har ju kennelhosta just nu även om den är på bättringsvägen med ytterst få hostningar. Just nu tränar jag honom i "minutträning" som innebär att han får utföra olika moment under en minut utan belöning. Så kort stund att han inte alls vill sluta träna -  men inte så läng tid att han hinner tröttna.

Zakks kunskap består just nu av följande inlärda beteenden;

Fotgående; Stegförflyttningar och vändningar på stället och på signal.

Skall, framifrån och även gåendes rakt mot mig som backar bakåt. Det gör att han inte kan studsa med frambenen utan får vara mer simultan dvs gå och skälla.

Kryp; stegförflyttning till höger, bakåt, vänster om, höger om och vänster om på stälelt. Väldigt lite rakt fram eftersom jag eftersträvar följsamhet och korekt position.

Framåtsändande. Han klarar både fotgåendet och "före" kommandot bra. Springer ut till ca 15 meter då han stannar upp. Jag tillåter mig att vara experimentell fast det inte är den snabbaste vägen . Jag älskar att shejpa in framåtsändandet eftersom den skärper min koncentration. Just nu befinner vi oss på brytpunkten från avsaktning gallopp till trav. Zakk gallopperar ut, tvärnitar och står i ca 20 sekunder och stirrar på mig. Någon gång försöker han komma tillbaka men då lyfter jag handen i ett stopptecken. Han väntar och börjar sedan en krabbliknande gång åt sidan med blicken vänd mot mig. Jag följer efter!  Han måste rikta blicken framåt för att jag ska hiva iväg kongen i svansen på honom. Orsaken är att jag skickar den straxt bakom honom är att han annars  återigen kommer att starta i gallopp. Nu "segar" han igång eftersom kongen inte kommer framför honom.

Ingen metod jag rekommenderar eller skulle lära ut på kurs eftersom den kräver tålamod och kunskap, men vem har sagt att allting måste gå snabbt? Detta kan jag leka med själv för mitt eget höga nöjes skull!

Vi tränar även inkallning med ställande och läggande runt vardagsrumsbordet. Zakk förstår signalen "runt" vilket gör att det finns många tillfällen att kommendera honom att stanna, stå och lägga sig ned i rörelse. "Runt" betyder "spring runt det du ser" vilket kan betyda allting från ett bord till ett hus.

Apportering; Zakk kan nu hålla i apporten oavsett om jag slänger godis runt huvudet på honom, bollar med en boll, säger nonsensord (inte loss). Han släpper inte när jag tramsar med att säga "tomat", "vill du bada" osv. Inte förrän jag säger "loss" spottar han apporten!!

 Och som sagt: Just nu jobbar jag bort en del förväntade belöningar genom att bygga korta beteendekedjor med klapp och beröm som slut.

 Fråga gärna utifrån vad jag skrivit idag . Då kan vi ha en dialog runt olika moment under kommande vecka.