Svar 2, på förra bloggen från den 30 december

"Jag skulle gärna vilja att veta lite mer om "tänket" med där runt-kommandot och inkallningen. Har hört det (i tredje hand) förut, men fick inte hela tankekedjan klar för mig!"

Börja med att lära din hund  att gå runt ett träd eller en stolpe. Den knöligaste men roligaste vägen (för din egen utveckling som tränare) är att shejpa in beteendet. Den enklaste, är att du använder dig av hjälper.

Shejping,

Stå väldigt nära trädet, max 50 cm avstånd. Kriteriet för att du ska klicka är att din hund vänder bort blicken från dig i riktning mot trädet/stolpen.

Belöna blixtsnabbt, innan din hund vänder upp och tillbaka mot dig, i den riktning hunden ska, dvs framåt. Repetera inte mer än max 3 gånger. Låt därefter din hund vila.

Nästa kriterium kan vara att din hund tar flera steg innan du klickar och belönar.  Gå inte i fällan och inbilla dig att du måste mängdträna första kriteriet tusen gånger.Korta pass och mycket vila är ofta nyckeln till snabba framgångar.

Variera platserna (träden) så fort som möjligt. Byt sedan ut träden mot en stol, ett bord, en bil, ett hus osv. Signalen lägger jag på så tidigt som möjligt. Så fort jag ser att hunden vänder från mig och börjar att gå runt trädet.

Hjälper

Tycker du att det är svårt med shejping går det lika bra att hålla hunden kort i kopplet för att sedan sträcka ut en hand med en godibt i på motsatta sidan av trädet. Hunden "måste" välja rätt väg runt trädet för att på det viset komma åt godbiten. Sedan ökar du svårighetsgraden  genom att successivt banta bort hjälpen av din hand (håll in armen mer och mer mot din egen kropp). Ge kommandot när du ser att hunden börjar runda trädet så att han/hon inte felaktigt stannar upp istället för att fortsätta runt. Därefter ger du kommandot allt tidigare för att sedan prova när hunden befinner sig vid din sida.