Kan hundar känna skam?

Ibland trillar det ned intressanta och tänkvärda mail. Med Mias tillstånd publicerar jag frågan om djur kan känna skam.
 


 


Hejsan!


 


Efter flera diskussioner på hemmaplan och mycket sök på såväl nätet som i böcker, så vänder jag mig nu till dig i förhoppning om att få ett svar eller din åsikt om det hela.


 


Det är nämligen så att jag hävdar att katter och hundar kan skämmas, känna skam. Detta anser jag mig vara övertygad om, då jag både haft katt där jag sett flera exempel på det och nu är hundägare och har även sett detta hos min hund.


 


Då jag har försökt att få vetenskaplig bekräftelse för detta så stöter jag nästan uteslutande på patrull, då det påstås att djur inte kan känna skam.


Nu tror jag ju inte att djur skäms för samma saker som vi människor gör. 


Exempelvis så tror jag inte att en hund känner skam om den varit, i människans ögon, olydig och ägaren hytter finger och grymtar "skäms på dig" åt den. 


Vid ett tillfälle då jag sökte på nätet hittade jag en kvinna vars hund såg ut att skämmas då den släppte sig ljudligt inomhus, och familjen skrattade åt den. Där tror jag inte ett dugg på att det var egentlig skam som hunden kände.


 


Vad jag däremot själv har sett, och där jag tror att det rör sig om att djuret verkligen har skämts, är som exempel min förra katt. 


Jag såg vid flera tillfällen hur katten visade tydligt missnöje över sig själv (var medveten om att nåt gått snett i ett händelseförlopp som den förutspått) och därmed skämdes över detta. 


Som exempel kan jag ta att katten ska hoppa upp på ett fönsterbleck. Katten gör en missbedömning, halkar till på en duk eller liknande och "missar", beter sig okattsligt klumpigt och kanske trillar ner. Även om katten är omedeveten om att den har publik kan man ändå se dess tydliga missnöje över att ha klantat sig, och om den däremot skulle se att nån såg det så är den väldigt snabb att börja tvätta sig, titta oförstående åt ett annat håll och låtsas att det regnar i största allmänhet. Den försöker markera att det absolut INTE var meningen att den skulle landa snyggt på fönsterblecket - eftersom den skäms över att den misslyckades!


 


Som sagt, så landar mina påståenden om detta inte alls i god gjord bland de mer eller mindre "djurvetare" som jag har talat med detta om, så nu söker jag svar eller åsikt från din expertis inom området.


 


Om även du skulle påstå att skam är en känsla som djur inte kan känna, så skulle jag uppskatta mycket att få dina åsikter om varför de inte har detta beteende, varför de kan se ut som att de har det osv.


Ifall du däremot skulle hålla med mig i frågan så skulle jag gärna vilja veta vad djur kan tänkas skämmas över och hur detta yttrar sig hos dem.


 


Tack på förhand!


Mia Lind


Anderstorp