Lite skvaller om Zakk

Det var ett tag sedan jag informerade om hur träningen fortskrider med Zakk. Vi är anmälda till ett nybörjarjaktprov i Gävle den 15 maj och en appellklass i Nyköping den 29 maj (hoppas jag). Det blir spännande eftersom det alltid känns lite pirrigt med premiärturen.

Zakk har gått väldigt bra i jaktträningen, men har vid ett par tillfällen sökt vidare med dummien i munnen. Ingenting som direkt imponerar på vare sig mig eller eventuella domare. Nu har jag vid de senaste tillfällena provocerat Zakk och rivit i i när han gripit dummien och vänt nosen år fel håll. Efter två träningspass med inledande två korrigeringar levererar han dummien blixtsnabbt.

Lite lustigt beteende med tanke på att han alltid är och har varit blixtsnabb in till mig med apporten. Idag skickade jag honom på ett linjetag över en bäck. Jag var tyvärr lite långsam i min reaktionsförmåga och Zakk hann dra iväg ett par meter till höger från dummien. Jag blåste stoppsignal och Zakk tvärnitade. Jag valde att strunta i fortsatta dirigeringar och gick istället närmare och sköt iväg en tennisboll över huvudet på Zakk som belöning för att han tvärnitade på visselpipan. Jag är noga med att variera belöningarna i samband med stoppsignalen. Ibland skickar jag någonting till Zakk, ibland går jag fram och leker eller ger godis och har en kelstund med honom och ibland får han fortsätta jobba. Men, kriteriet för belöning är alltid tvärnitar. Tvärnitar han inte så får han inte jobba vidare i den riktningen.

Han är duktig i fotgåendet, mycket beroende på att jag tränar med att trycka honom framåt ifrån mig, alternativt i sidled utåt vänster från min sida. Det ökar hans kunskap och koncentrationsförmåga om vilken position han måste hålla för att få lämna vänster sida och arbeta. Jag varierar med att skicka honom från gång och från halter.

Jag är otroligt nöjd med Zakk (och förhoppningsvis han med mig). Han är en jycke med en otrolig arbetskapcitet och vilja. Jag återkommer med mera information om hur brukslydnaden utvecklas.