Vilken signal utlöser beteendet?

Det är en fråga som jag ofta ställer till mig själv och mina kursdeltagare: vilken signal vill vi inte ska utlösa beteendet?

Det blev högst påtagligt för ett par dagar sedan då Lennart kommenderingstränade mig inför  lydnaden på lördag och Zakk la sig ner när jag lämnade honom inför en inkalllning. Eftersom jag, felaktigt visade det sig, fokuserat på platsliggningen valde Zakk när jag lämnade honom sittande inför en inkallning, att lägga sig ned. Å andra sidan så gjorde han precis tvärtom imorse då  han satte sig upp från liggande ställning när jag lämnade honom .

Spänningen är olidlig. Vilken signal kommer att vara starkast på lördag när jag lämnar Zakk? Kommer han att sätta sig upp på platsliggningen när jag lämnar honom, eller lägga sig ned när jag lämnar honom för inkallning?

Orolig? Oh nej då! Jag tycker det är intressant att följa vad jag egentligen lär honom. Det är uppenbarligen inte alltid välplanerat. Think, plan, do som Baileys präntar in. Think, plan, do!!!!