Behöver hundar en flockledare?

Om hundar är vargar och vargflocken inte har en flockledare: varför behöver då våra hundar oss som flockledare? (Animals make us human, av Temple Grandin)
Hundar utvecklades att leva tillsammans med människor, men vad innebär det egentligen? Utvecklades hunden för att dela familjelivet med oss? Om så var fallet, innebär det att våra hundar är i behov av en mamma och pappa - och inte en flockledare?


Eller, är hundar som lever tillsammans med oss mer lika en vargflock i fångenskap, som kräver att någon tar på sig alpharollen?


Ceasar Millan


Ceasar menar att alla hundägare måste vara flockledare. Om hundar som lever tillsammans med människor rent psykologiskt liknar vargar, som lever med icke familjemedlemmar, har han antagligen rätt.


Är hundar som lever med oss människor en spegling av vargar som lever i en flock bestående av andra djur än familjemedlemmar: eller är det så att hundar som lever tillsammans med oss människor är mer lika vargungar som lever tillsammans med sina föräldrar?


Hundar behöver föräldrar, inte en flockledare


Om hundar behöver föräldrar, innebär det att vi hundägare ska kasta ut hundböcker som beskriver hur viktigt det är att vi ser oss själva som flockledare?


”Jag tror det beror på innehållet i boken, menar Temple Grandin. En del råd har troligen varit korrekta men baserade på fel orsaker. Hundägare behöver vara ledare men inte på grund av att våra hundar försöker klättra på en rangskala. Vi behöver vara ledare på samma sätt som en förälder.


Bra föräldrar sätter gränser och lär sina barn vett och etikett och det är exakt vad även hundar behöver lära sig också. När vi hundägare inte är tydliga och bra föräldrar för våra hundar blir de oregerliga och stökiga, precis som ett ouppfostrat barn.