Rangordning eller familjeliv?

Jag var ofta förundrad över att jag inte såg det jag borde se när jag läste om vargars beteende. Ganska snabbt efter min utbildning slutade jag att betrakta våra hundar ur ett vargperspektiv och intresserade mig mer för vad som sker mellan oss och våra hundar, utan jämförelser med hundens anfader vargen.

Idag är jag glad över att jag inte lät mig bevekas och falla i rangordningsfällan.

Några axplock ur Animals make us human.

"In the wild, wolfes don´t live in wolf packs, and they don´t have an alpha male who fights the other wolfes to maintain his dominance. Our whole image of wolf packs and alphas is completley wrong. Instead, wolfes live the way people do: in families made up of a mom, a dad, and their children",

"The mom and dad never stop being the mum and dad. The parents are always the parents and the pups don´t challenge their parents for dominance over the family". Animals make us human, Temple Grandin.

"The reason everyone thought wolfes live in packs led by an alpha, is that most researchs on the social life of wolfes has been done on wolfes in captivity, and wolfes living in captivity are almost never natural families. Animals make us human, Temple Grandin.

Jag undrar hur studier på "naturliga beteenden" hos människor fallit ut om vi gjort dem på inlåsta människor.

Tavla gjort av färgad sand Puerto de la Cruz.