Apropå vikten av positiv beröring

Manimaliskonferensen förra helgen, bjöd på många intressanta föreläsare. Tyvärr kunde jag bara närvara under fredagen. Desto intressantare var det att ta del av Kersin Uvnäs-Mobergs forskning om oxytocin.

Oxytocin är ett hormon som utsöndras under digivning. Enligt Kerstin Uvnäs-Moberg är det så mycker mer.....

Ibland och inte alltför sällan kommer forskarna fram till vad vi hundägare redan vet . Hundar har känslor och styrs inte av sk. instinkter.

För drygt en månad sedan fick jag ett mycket välformulerat mail skrivet av en mycket ambitiös matte som kört huvudet i väggen i sina försök att få styrsel på sin jaktspringer. Nosen i backen hela tiden och ingen kontakt.

Vi började med on/off ( lek och passivitet/beröring).

Varför? Det går inte att ljuga för hundar! Precis som med barn så gör inte hundar som vi säger - utan som vi själva gör! Kan vi inte förmedla lugn och ro hjälper inga kommandon i världen, utan förblir utanpåverk.

Vid det första tillfället  arbetade vi därför med två helt olika känslor som matte skulle försöka förmedla till sin hund.

1. Lugn och ro vid vila/ lugna händer som inte rafsar runt i pälsen.

2. Att känna lekfullhet under lek med sin hund.

Igår träffades vi på nytt. Skillnaden var slående. Läs Kerstin Uvnäs-Mobegs artikel så förstår ni vad som hänt i den här relationen sedan det första mötet för tre veckor sedan.