På besök i Orsa Björnpark

Vissa dagar förgyller livet lite mer än andra. Fredagens besök i björnparken och det efterföljande visiten på en fäbod blev ett minne för livet. Tack för en fantastisk dag!

Orsa Björnpark

Anette Olsson är djurskötare och tillförordnad chef för djurparken och har gått House of Learnings chickencamps för Bob Bailey och Marie Fogelquist.

Jag, liksom många andra människor är tveksam till att vilda djur ska hållas inspärrade som attraktioner för oss människor-  men djurparker är  väletablerade över hela världen. Många djurparker försöker idag att göra miljö så berikande som möjligt för djuren. Det tycker jag att Orsa Björnpark har lyckats väl med genom sina stora hägn.

Diskussionerna mellan djurskötarna som arbetar med vilda djur går höga. Vissa anser att de absolut inte ska interagera med djuren, medan andra menar att om djuren ändå hålls i fångenskap är det bättre att skapa en relation till djuren. Det bidrar i slutänden  till att man slipper många farliga sövningar av djuren när de ska flyttas eller behandlas.

Anette tränar Eva att hålla ramen stilla vid beröring.

Färden gick vidare till en fäbod utanför Orsa tillsammans med Tobias Gustavsson som arbetar på Grimsö forskningsstation.

Två boskapsväktare skyddar boskapen från rovdjur - dygnet runt. Det var intressant att träffa dessa snälla hundar som gick lösa på gården bland de fåtaliga besökarna. Samtidigt missade de ingenting. De såg, hörde och kollade upp alla förändringar - men med värdighet.

Fika hos Karl-Gustav vars livsvärv vi besökte. På gården finns gamla svenska lantbruksraser.

Mats och Marie som driver House of Learning och Dala Hundservice.

Mats och Mats inväntar kaffet......

....som levereras av Lasse Fält