På besök hos sjukgymnasten

Igår träffade jag och Zakk sjukgymnasten Anna Holmgren på Arninge Djurklinik.

Nej, det är inget fel på Zakk. Det var därför jag gick dit - i preventivt syfte! Han är och kommer att under många år framöver vara en tävlingshund. Det medför en annan typ av träning och större belastningar på muskler och leder. Anna gick igenom honom och hittade en gammal skade i ljumsken, höger bak. Någonting som jag observerade innan han fyllt 12 månader, men som inte upptäcktes av dåvarande massör.

Nåväl, några andra problem har inte hunnit uppstå ännu men som Anna vänligt upplyste mig: - vill du att Zakk ska hålla i många år så måste du stretcha honom dagligen. Hans sträckarmuskler och höftböjarmuskler är för korta.

Zakk behandlades med laser och akupunktur och jag så omedelbart en förändring i form av en förbättrad steglängd och större svikt i steget.

Zakk tycker kanske inte att det är Gröna Lund att låta sig dras i men han uthärdar det med ett stoiskt lugn och passivitet. Det är inte en tillfällighet, utan en medveten träning i hantering som gör att han accepterar situationen utan rädslor. Jag har skrivit mycket om hanteringsräning i Kontaktkontraktet men det verkar sitta långt inne hos många hundägare: att hanteringsträning är en nödvändighet för att hunden inte ska må dåligt vid veterinärbesök!

Hur fruktansvärt måste inte hunden uppleva ett veterinärbesök när man med tvång ska undersöka en livrädd och kanske aggressiv hund. Det är vår plikt att träna våra hundar så att de kan hanteras av andra människor. Både för hundens och veterinärens skull. Vi har ett stort ansvar gentemot både vår hund och veterinär.

Anna avslutade med att fundera över hur vi aktiva hundägare kan vara så naiva när vi släpper ihop stora hundar i vilda lekar. - Jag tillåter aldrig mina hundar att rasa runt i cirklar och mangla på varandra! DET orsakar skador!

Jaha! Jag vet, men slarvar! Nu får det vara slut med vilda lekar med andra hundar. Som Anna säger: hundarna kan hitta på nya och lugnare lekar om vi lär dem det.

Krutow med nylagt bandage efter en skärskada. - Får jag godis nu?