Gnäll inte!

Ingenting kan vara så enerverande som en hund som stirrar på oss och gnäller. Oavsett om vi sitter och jobbar framför datorn, tittar på tv eller aktivt tränar hunden att gå fot.

De flesta hundägare som aktivt tränar sin hund lär sig att belöna när hunden söker deras ögonkontakt. En ögonkontakt som i många fall även blir en signal för belöning. "-Titta på mig så får du någonting gott eller kul".

Med den grunden är det lätt hänt att det första som förstärker hundens gnällande, är att vi tittar på honom/henne. I princip kan alla förändringar som vi gör i samband med att hunden gnäller orsaka en positiv förstärkning av beteendet. Du tittar, lugnar med handen, ändrar din kroppshållning mm.

Gör inga förändringar utan fortsätt med exakt samma beteende som när hunden började gnälla.

Undvik i största allmänhet ritualiserade belöningar (likadana).

Undvik beteendekedjor! Du ska kunna räkna till fyra sekunder efter att din hund tystnat. Ge hunden därefter en blick som positiv förstärkning men ta bort blicken omedelbart. Variera sedan belöningen, men var noga med att inte ge uppmärksamhet direkt efter att hunden avbrutit gnällandet.

En neutral attityd är oftast en förutsättning för att beteendet ska släckas. I de fall hunden gnäller i fotgåendet bör du dessutom undvika halter och fotkommandot.