På Spåret!

Jag och Zakk sitter på tåget tillbaka mot Stockholm, efter tre dagar i Östersund. Jag har undervisat i tävlingsträning med fokus på belöningssystem och grunder, och en avslutande clinic i "Skvaller" för allmänheten på biblioteket i Östersund.


Vi har tränat på att förstärka den sociala aktiviteten vid vänster sida, istället för att jobba ensidigt med godis/leksak.Som en hundägare uttryckte det, - varför använder jag inte mer social kontakt som belöning i träningen, jag vet ju att han älskar att bli kliad på rumpan?!

Vi kedjade belöningar som hundarna inte tyckte var så viktiga att jobba för med något som hunden ansåg vara värdefullt.

  •  Vifta på svansen, svara på beröm så leker vi//får en godis.
  • Dra i leksaken så får du en godis.
  • Ta en godis så får du leka.
Syftet med att kedja belöningar är att öka möjligheten att belöna hunden på olika sätt så att hunden inte plötsligt väljer bort belöningar som vi presenterar.
"Jag vill inte leka, jag vill ha en godis".
"Ta inte i mig, ge hit godiset/bollen".

Precis som vi kan lära hunden att leka så kan vi naturligtvis lära hunden att svara positivt med svansviftningar och social kontakt när vi tar i honom/henne. Självklart kan vi även lära hunden som föredrar att leka att svara positivt  på matbelöning.

Fastna inte i samma typ av belöning. Det skapar lätt bieffekter och en belöningsberoende hund. En variation av belöningar gör hunden mer operant och säker i kunskapen.