Fånga lyra!

Kan din hund fånga lyra: fånga ett föremål som du slänger på olika sätt till honom/henne?
För en del år sedan korsades tervueren Cash och mina vägar. Cash ville enligt matte inte befatta sig med föremål överhuvudtaget. Han ville helt enkelt inte gripa någonting.


Jag provade med att slänga en bit köttbulle till honom, 1......2......åååååååå.........3. hmmmm....den studsade på Cash nos och föll till marken. Jag fortsatte vår lilla lek med att jag lät Cash plocka upp godbiten, men ibland snodde jag den retsamt och med ett skratt precis när den landat.

Efter ett par repetitioner om ett par minuter fångade Cash plötsligt en lyra. Det är lätt att säga att min glädje gjorde honom uppspelt men jag kan inte beskriva hans reaktion på något annat sätt än att han lös av stolthet över att ha klarat en uppgift som från början verkade oöverstiglig.

Så.........kan hundar känna tillfredsställelse och stolthet, eller är det bara Homo Sapiens förunnat?
Vad tror ni?

Kanske finns det någon forskning? Om inte, vore det väl otroligt spännande för någon etologistudent att sätta tänderna i?

Ps. Cash avslutade helgen med att med lätthet varva mellan att fånga köttbullar, kottar, vantar och bollar. Allt med samma entusiasm.