Apportering och följsamhet

Hundar bär på föremål - när de själva vill. Stora och små saker som vi gärna vill att de ska ta, men de bär även på saker vi absolut inte vill att de ska släpa omkring på. Ju viktigare föremålen är för oss människor, desto större är risken för att det kommer uppstår konflikter mellan oss och hunden.

Kanske är det största problemet, just det faktum att vi har svårt att tänka oss att dela upp momentet. Vi SKA ha föremålet i vår hand, oavsett om vi behöver hoppa,skutta eller springa åt andra hållet. Risken för att hunden uppfattar apporteringen som en lek eller som en dominanshandling är därför relativt stor.

1. Kräv inte att hunden behöver lämna apporten i din hand om du har problem med en hund inte vill komma fram till dig. Vänta istället med signalen "loss" tills du förstärkt och belönat att hunden vill följa och titta på dig: med föremålet i munnen.
Omedelbart din hund närmar sig dig med föremålet i munnen belönar du med signalen "varsågod" och slänger iväg en godbit bakom eller vid sidan om dig själv. I den stunden avbryter du hundens bärande och han/hon kommer att släppa föremålet för att istället äta upp godbiten. Om din hund har ett starkt föremålsintresse kommer han/hon snabbt ta upp föremålet på nytt och du kan upprepa samma kriterium: att röra sig mot dig med föremålet i munnen.
Backa eller rör dig lugnt från din hund, utan kommandon. Ha is i magen och belöna BARA när din hund rör sig mot dig. Rör då och då din arm utan att du säger "varsågod", för att på det viset lära hunden vilken signal som innebär belöning. Risken är annars stor att så snart du viftar med din arm kommer hunden att släppa föremålet.
Genom att förlänga tiden för "varsågod" shejpar du på det här viset fram apporteringen. Först när din hund kan följa dig vid sidan och du kan berömma och klappa honom/henne innan du säger "varsågod", är det dags att sätta fram handen och säga "loss".
Träna på asfalt eller på annan slät yta så att din hund omedelbart hittar godbiten. Det är inte sök vi ska lära honom/henne. :-)

Börja träningen med föremål som inte är så laddade för dig och hunden. Tänk på kriteriet och var noga med belöningssignalen "varsågod" så att inte ett felaktigt "bra" slinker ur din mun. För du vill väl inte att din hund släpper apporten när du berömmer honom/henne?