- Vad tycker du om felsignaler, Eva?


Ja, vad ska jag svara? Jag tror i grunden att även så kallade felsignaler kan innebära att vi lätt fastnar i negativa irrbanor. Men förstår hunden för att sedan göra rätt, och det inte används som ett återkommande verktyg i träningen, är det självklart ok. Då har vi uppnått vårt syfte med felsignalen.
Problemet är på vilket sätt vi avgör när det är rätt att lägga in felsignaler. Just nu har t.ex min käre labrador bestämt sig för att göra klockrena sättanden under gång när jag säger kommandot "stå".


Zakk har "alltid" varit duktig på att diskriminera signalerna, men helt plötsligt satte han sig under träningen idag och jag råkade felaktigt belöna honom. Jag var lite väl snabb! :-)

Jag provade med en felsignal ett par gånger, men Zakk fortsatte att sätta sig. Risken är att jag sänker både hans och min motivation genom att fokusera på felet istället för att, 1. träna där jag ser vad han gör och 2. diskriminera signalerna sitt och stå.
 Nu tränas Zakk med nosen riktad mot mig medan jag/vi backar. "Sitt", "Stå" "tomat" (Zakk ska inte gör någonting förutom att fortsätta röra sig mot mig). Vi får väl se om jag lyckats med diskrimineringsprocessen till på lördag när vi ska tävla i Nacka Cup. :-).