Semester
Detta efterlängtade ord. För min del innebär det att jag vägrar flytta mig ur Stockholms län. Missförstå mig inte. Jag älskar mitt arbete men det blir många resor sittandes på tåg, bil eller flyg.

Igår gav jag bort mina biljetter till en konsert med Malena Ernman i Dalhalla. Jag vägrar att flytta på mig under min semester. Så, hur fördriver jag dagarna? Jag tränar Zakk, mig själv, läser en en god bok. Med bok och hund i hand strosar jag runt i stan som är märkligt tom på sina invånare. Desto fler är turisterna, vilket gör att jag känner mig som turist i min egen stad.

Som barn tillbringade jag en del somrar i norra Italien. Mamma slängde in oss barn i bilen och körde sedan genom Europa där vi hyrde en våning i en liten by ovanför Lago di Garda. Efter sol och bad i Gardasjön avslutade vi dagen med glass på en restaurang i den lilla byn San Felice.
Vi gick ofta dit ungefär vid samma tid som ”Damen med hunden”. Damen med hunden beställde alltid in två rätter, en till sig själv och en till sin hund. De hade en ordlös kontakt med varandra och jag minns att jag var väldigt fascinerad över den ordlösa kommunikationen och förtroendet mellan varandra. Efter maten torkade Damen sin fyrbente vän om nosen med sin servett, betalade, reste sig och gick.

Idag ser jag mig själv i ”Damen med hunden”. Som i fredags morse efter ett chiropraktorbesök tidigt på morgonen. Efter besöket fortsatte jag in till stan, parkerade bilen bakom Nationalmuseet för att med hund, morgontidning och bok traska iväg till Grand Hotel för en sen frukost bestående av två croissant, latte och juice. Under två timmar hann jag läsa tidningen, dricka kaffe, mumsa på croissant medan Zakk allt som oftast gladde många turistande besökare med sin vänliga och lugna uppenbarelse.

Tack, Damen med hunden för den inspiration du omedvetet gav mig.