Full fart!

Kylan gör sitt intåg och en alldelers fantastisk sommar vinkar adjö. Jag och Zakk har blivit innerstadsbor. Kul och ett annorlunda liv jämfört med vårt tidigare skogsmulleliv. Parkering finns i huset vilket underlättar min vardag på ett positivt sätt. Jag slipper vandra gata upp och gata ned och undra var någonstans jag parkerade bilen.

Veckan startade i tisdags med kurs för ett glatt gäng från avdelningen för valpregistreringar på  Svenska Kennelklubben. Igår var jag ute på Stockholm Södra Brukshundklubb. Jag fick förtroendet att prata fritt om träningsmetoder. Uppdraget bestod till en del i att redogöra för begrepp som, positiv bestraffning, negativ förstärkning, positiv förstärkning osv. Begrepp som jag alltmer ställer mig frågande inför. Vad tillför de egentligen förutom att skapa förvirring? Gör de oss verkligen till bättre tränare? Jag roade mig att titta på nätet. Det visar sig att inte heller humanpsykologin har koll på definitionen av till exempel positiv förstärkning.

Funderar samtidigt på den etologiska utvecklingen från avstampet i varg till hund och hur synsättet radikalt förändrats från strikta rangordningar till den mer nyanserade syn vi har idag på (o)likheten mellan varg och hund. 

Förhoppningsvis, tack vare modern forskning, kommer vi på ett liknade sätt betrakta de studier som gjorts om inlärning på råttor, och som legat till grund för en stor del av de rådande inlärningsteorierna. Hur tillföritliga är studierna egentligen, när studierna är gjorda på råttor i en sluten miljö?
Nu packar jag väskan och färden går till Alta i Norge och Alta Hundeklubb för en vidareutbildning av instruktörerna. Föredrag "Hundmagneten" på fredag kväll, grundträning enligt Kontaktkontraktets principer på lördag och problemlösningsbaserad träning under söndagen. Jag ser fram mot att besöka Alta och det fantastiskt vackra Nordnorge. Tills dess, - Ha dé!