Lungmask - vanligare än vi tror?

Mask är kanske inte det första vi tänker på när våra hundar börjar bete sig annorlunda. Som i Zakks fall där förändringen skedde gradvis och kan därför var svår att upptäcka.
Jag upplevde att Zakk inte riktigt var sitt vanliga jag redan i vintras men det fanns inget som jag kunde ta på. Jag startade honom vid två tillfällen i våras i elitspår, som jag var tvungen att bryta. Vi kom helt enkelt inte runt spåret. Zakk slutade att spåra efter 7-800 meter. Ett beteende jag verkligen inte kände igen. Tvärtom, har jag slitit för att han ska gå lugnt och inte ligga på alltför hårt i selen.

I juli startade vi i elitjaktprov och tog vår sista etta för championatet. Zakk var helt slut och jag blev orolig för hans hälsa. Det var varmt men ingen av de andra hundarna blev lika uttröttade. Jag åkte omedelbart till veterinären som konstaterade anaplasma. Antibiotika i 30 dagar. Zakk blev piggare och vi åkte ut till skärgården för att jaga sjöfågel. Han vägrade att söka, kom tillbaka till mig och tittade på mig, - jag kan inte!


Nästa veterinärbesök, denna gång till Redog. Efter att hanundersökt Zakks rörelser säger ägaren och grundaren Stefan Rosen, - Det är inte mitt bord, du får träffa Lis-Marie vår ortoped. Sagt och gjort, två timmar och en lunch senare träffar vi Lis-Marie som föreslår att vi röntgar Zakks lungor.

Svaret på lungröntgen var att Zakk hade en nedsatt syreupptagningsförmåga. Men, på grund av vadå?
Lis-Marie förslog att vi skulle starta med en avmaskning. Det lät ju som en lätt åtgärd men riktigt så enkelt kunde det väl inte vara?

Så enkelt var det! Dagen efter hostade och harklade sig Zakk vid ett par tillfällen. Därefter blev han piggare för varje dag som gick. Nu är Zakk samma glada jycke som han vanligt

Symptomen som Zakk hade överensstämde inte med de beskrivna symptom jag hittat på SVA,s hemsida utan var följande,

Allmän trötthet, sov mycket, plufsigare, hässjade påtagligt vid även enkel fysisk aktivitet vilket jag missbedömde som allmän värmekänslighet eftersom det var så varmt i somras. Zakk slutade sova på rygg, kampade sämre, släppte föremålet och var inte lika intensiv som vanligt.

Det är inte så många som känner till lungmask men enligt SVA är det en mask som blir allt vanligare över hela landet och det finns verkligen anledning att se upp. Det är ju annars lätt att tro att symtomen kan bero på någon av de fästingburna sjukdomar som ibland drabbar våra hundar. I Zakks fall hade han ingen hosta eller harklingar, däremot sekret från nosen, men inte så ofta.
Summa summarum, efter behandling för noskvalster, antibiotika mot funnen anaplasma (jag hade tagit ett prov månaden innan med negativt provresultat) hittade vi så orsaken bakom hans långvariga trötthet. Tack och lov!