Eva Bodfäldt – hundkonsult, föreläsare och författare

Hon är en av Sveriges mest kända utbildare, föreläsare och författare: Eva Bodfäldt, hundpsykolog med inriktning mot inlärningspsykologi och samspelet hund—människa. Under närmare 35 års verksamhet har hon utbildat hundägare på alla nivåer. Närmare 30000 har det hittills blivit – från förstagångshundägare till erfarna tävlingsförare och dem vars hundar har speciella inriktningar eller problem. Eva har även drivit  Sveriges största hundpodd Vår Bästa Vän tillsammans med Maria Hedqvist och  Gurgin Bakircioglu under åren 2015 - 2017 i Sveriges Radio, P4. 

Eva arbetar för att att i första hand uppmärksamma och belöna rätt beteenden hos hunden hellre än att åtgärda felbeteenden genom förbud och korrigeringar. Belöningsbaserad träning – och att varje hund är en individ – är två grundstenar i hennes träningsfilosofi. 

"Det finns inget som heter valpträning", säger Eva som förespråkar att allting handlar om grundträning. "en tennisspelare slutar aldrig upp att öva grundslag medan vi i hundvärlden skiljer på valpträning och vuxenträning. Eva menar att vi aldrig bör lämna den grundläggande träningen för mer avancerad träning. Grunder bör alltid tränas - oavsett kunskapsnivå.

Eva håller även utbildningar och föredrag för klubbar och föreningar runt om i Norden, Europa och Asien. Eva Bodfäldt har samlat sina kunskaper och erfarenheter i boken Kontaktkontraktet – en bok om människans samspel med hunden (2016). Kontaktkontraktet har hittills sålts i mer än 100 000 exemplar och översatts till fyra språk, finska, norska, tyska och engelska. "Hur svårt kan det va`? - en liten bok om pedagogik för hundinstruktörer och träningskompisar (2016), "Det handlar om Will-Ja - Valpen som ville annorlunda" (2017). Förlag Eva Bodfäldt Education.

För egen del har Eva under årens lopp tränat och tävlat i bruks, lydnad och jakt. Bland meriterna finns tre lydnadschampionat, ett brukschampionat i spår och två SM-deltaganden i lydnad. Hon har även tävlat i elitklass i brukssök och i elitklass i jakt med ett flertal retrievers samt utbildat en av sina hundar till räddningshund. 

Fakta om Eva Bodfäldt

Namn: Eva Bodfäldt
Yrke: Hundkonsult, föreläsare och författare
Bor: Skåne sedan 2018
Utbildning: Hundpsykolog med två-årig utbildning på Stora Sofielunds Hundskola som drevs av
humanpsykolog Anders Hallgren och ett flertal vidareutbildningar, bl a hos Marian och Bob Bailey i Arkansas. Marian Bailey var en av B.F Skinners studenter.
Styrka: Fantasi, inlevelseförmåga och att tänka tvärtom
Gillar inte: Pekpinnar

Eva om jobbet som hundkonsult och hundpsykolog: Att kunna förmedla kunskaper och verktyg för träningen som får hundägaren – och hunden – att lyckas och se dem växa är ren och skär lycka.

 
Eva Bodfäldt och Zakk, foto Åsa Lindholm

Eva Bodfäldt och Zakk, foto Åsa Lindholm